Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Sadece Haber
Ana Sayfa Yaşam

İstanbul’a ‘acil su ve gıda arzı’ gerekecek

23 Ekim 2019 - 09: 36
A A
Twitterda paşlaşFacebookta paylaşEmailMesaj gönder

Hazırlanan rapora göre, İstanbul’da 7’den büyük deprem olması halinde içme suyu şebekesinin çökmesiyle birlikte 8.7 milyon kişiye ‘acil su ve gıda arzı’ gerekecek.

Milliyet‘ten Mert İnan’ın haberine göre; “Depremde Su Temini ve Çevre Sağlığı” başlıklı rapor, Su Politikaları Derneği’nce hazırlandı.

Özellikle Avrupa yakasındaki şebekeye büyük zarar verecek

Devlet Su İşleri (DSİ) eski yöneticilerinden Dursun Yıldız’ın öncülüğünde gerçekleşen çalışmada, İstanbul’da büyüklüğü 7’yi aşan depremlerin, özellikle Avrupa yakasında. Marmara Denizi kıyısındaki ve yakınındaki ilçelerin su ve kanalizasyon şebekesine büyük hasar vereceği vurgulandı.

Depremin, Büyükçekmece Barajı gövde dolgusu ile. Küçükçekmece Gölü çevresinde, tsunaminin büyüklüğüne bağlı olarak hasar ve can kaybına neden olabileceği belirtilen raporda; “Bu nedenle bu barajın öncelikle depremin gövdede oluşturacağı yarılma riskine ve daha sonra tsunami dalgası ile gövdenin yıkılması riskine karşı kontrol edilmesi faydalı olacaktır.

Bu barajın ve hemen yanında yer alan içme suyu arıtma tesisinin depremde hasar görmemesi ve işletmeye devam edebilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu baraj ve arıtma tesisi, depremden en fazla zarar göreceği tahmin edilen bölgenin içme suyunu temin edebilecek çok önemli bir yapıdır” denildi.

‘Planda belirtilmeli’

Raporda şu uyarılar sıralandı:

“Depremden sonraki ilk 3 gün 8.7 milyon kişiye ‘acil durum su ve yiyecek arzı’ yapılması gerekecektir. Daha sonra 1-3 hafta içinde çadır kentlerde iskan edilmesi gerekecek depremzede sayısının ise. 1 milyon 330 bin kişi olacağı tahmin edilmektedir. Bu nüfusun günlük minimum su ve tuvalet ihtiyacının yanı sıra yiyecek ihtiyacının da nasıl karşılanacağı acil durum eylem planları içinde belirtilmelidir. Deprem anında boru hatları ya da kablolar hasar görecektir. İstanbul’da su şebekesinin önemli bölümü son on yılda yenilenmiştir. Bununla birlikte zemin durumu ve boru malzeme tipine göre birçok hasar noktası hesaplanmıştır. Kanalizasyon arıtma tesislerinin deprem dayanıklılıkları da kontrol edilmeli ve iyileştirmeler yapılmalıdır.”

‘Kuyular araştırılmalı’

Raporda şöyle denildi:

“İstanbul’da İSKİ’nin envanterindeki 140 kuyunun dışındaki tüm yeraltı su kuyuları kayıt altına alınmalı, su analizleri yapılmalı ve depremde kullanılabilme imkanı araştırılmalı. Deprem sonrası yangınların söndürülmesinde denizden yararlanılması için altyapı oluşturulmalı, toplanma bölgelerinin su ihtiyacını karşılayabilmek üzere dayanıklı su depoları inşa edilmeli.”

Benzer Haberler

Her çocuğa özel tasarım oda
Yaşam

Her çocuğa özel tasarım oda

Kandil simiti nasıl yapılır? Kolay Kandil simiti yapımı
Yaşam

Kandil simiti nasıl yapılır? Kolay Kandil simiti yapımı

İstanbul'un nüfusu bu yüzyılda ilk kez geriledi
Yaşam

İstanbul’un nüfusu bu yüzyılda ilk kez geriledi

Kar yağışıyla İstanbul'un barajlarındaki su seviyesini yüzde 30'a yükseldi
Yaşam

Kar yağışıyla İstanbul’un barajlarındaki su seviyesini yüzde 30’a yükseldi

İstanbul'un yüksek kesimlerinde kar yağışı devam ediyor
Yaşam

İstanbul’un yüksek kesimlerinde kar yağışı devam ediyor

İstanbul'un barajlarındaki su seviyesi ortalaması yüzde 22'ye indi
Yaşam

İstanbul’un barajlarındaki su seviyesi ortalaması yüzde 22’ye indi

Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”

Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”

ABD ve Avrupa’da vadeli endeksler yatay: Gözler, ABD borçlanma tavanı görüşmelerinde

ABD ve Avrupa’da vadeli endeksler yatay: Gözler, ABD borçlanma tavanı görüşmelerinde

Sancaktepe Belediyesi, Konteyner Kent Kuruyor

Çekmeköy Belediyesi Afşin’de Kardeşlik Çarşısı Kuruyor

Çekmeköy Belediyesi Afşin’de Kardeşlik Çarşısı Kuruyor

Uçmakdere’de Renkli Uçurtmalar Gökyüzüyle Buluştu!

Uçmakdere’de Renkli Uçurtmalar Gökyüzüyle Buluştu!

sadecehaber_logo

“Yeni nesil tarafsız habercilik” 

  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram

Copyright © 2023 Sadece Haber  Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

“Yeni nesil tarafsız habercilik”

sadecehaber_logo

Copyright © 2023 

Sadece Haber Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Startup
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Emlak
  • Sağlık
  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram Rss

Sadecehaber.com içerisinde yayınlanan haber içeriklerinin ve görsellerinin izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz

Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
  • Yaşam
  • Yerel Yönetimler
  • Künye
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim

© 2020 Sadece Haber