MÜSİAD Başkanı ekonomiyi kadına benzetti

Ekonomi

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘İş Dünyası ve Ekonomi Basını Söyleşileri’ne katıldı.

Dünya ve Türkiye’deki ekonomik dalgalanmaları değerlendiren Kaan, ekonomi olgusunun nazlı bir yapı olduğunu ifade etti. Racon kesilemediğini fakat serbest bırakıldığı zaman maçoluk istediğini söyledi. Ekonomiye makyaj yapılamayacağını onun doğal bir güzellik olduğunu kaydetti.

Kaan, şunları söyledi:

“EKONOMİ ZARİF BİR HANIMEFENDİ GİBİDİR”

Ekonomi fazla dişil bir yapıdır. Yani sizin verdiğiniz bir kararın ekonomide yansıması, çoğu kez tahmin edilemez ölçüde çarpan etkileri oluşturur. Teşbihte hata olmasın; ekonomiyi bu yüzden kendi ayakları üzerinde duran zarif bir hanımefendiye benzetiyorum. Kimyasını anlayıp hareket etmemiz gerekli. Ekonomi ona sert bir şekilde yaklaşmayı, onu zorlamayı ve onu kendi kimyası dışında emirleri kaldırmıyor. Yani bir zihnin tanımlayamadığı tepkiler verebiliyor.

“HAFİFTEN MAÇOLUK İSTİYOR”

Asıl mesele ayrıntıyı anlamaktan geçiyor. Ekonomi ayrıntılar üzerinden mükemmelliği tamamladığı için dişil bir yapıdır diyorum. Yani siz, racon kesemiyorsunuz. Ekonomide bu olur diyemiyorsunuz. Ekonominin ilginç bir yanı var. Fazla hür ve serbest bıraktığınızda da hafiften maçoluk istiyor. Yani hem makro karakterini iyi tahlil edeceksiniz hem de pek çok ekonomideki olayın yıl dönümünü de asla unutmayacaksınız. Yoksa yandınız.

“YERLİ SERMAYEYE İHTİYAÇ VAR “

Her milli sermaye yerli karaktere sahiptir. Ancak her yerli sermaye milli karakter taşımayabilir. Bunu sermayeyi kendine çekmek isteyen birçok ülkede görüyorsunuz. Gelip yatırım yapıyorlar. Menfaatleri uzaklaştığı anda o yatırımcı, bir anda ülkeden çıkıveriyor ve o ülke boşluğa düşüyor. Onun için biz diyoruz ki; bir yerli milli ve milli sermaye stokumuzun olması lazım.

“EKONOMİ DOĞAL GÜZELLİKTİR”

Maalesef geldiğimiz noktada bir emtia krizi yaşıyoruz. Bunları tahmin ederken, elimizdeki mikro verilerden hareket ediyorduk. Yani gerçek ve ayrıntılı verilerden hareket ediyorduk. Doların gerçek fiyatı konusunda biz ilk defa bir finansal köpük kavramını kullanmıştık. O dönem üzerimize çok gelindi. Ama birkaç ay sonra da aynı kavram bu kez ekonomi yönetimi tarafından zikredilmeye başlandı. MÜSİAD gerçekten ciddi veriler elde eden bir kurum. Bizim yaptığımız bunları ekenden söylemek. Önlem alalım diye bunları söylüyoruz. Yine üretim ekonomisine geçişin enflasyonla mücadele temel koşulduk dedik. Çünkü enflasyon ekonomik bir parametre. Finansla araçlarla çözümlemek sadece makyaj yapmak dedik. Çünkü ekonomi doğal bir güzelliktir. Finansal politikalar da ona yapılan bir makyajdır.

Exit mobile version