AB Suriyeliler için Türkiye’ye 2 milyar Euro aktardı

AB suriyeli vatandaşlar

AB (Avrupa Birliği) Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için 6 milyarlık fondan 2.2 milyar Euro aktardı.

AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyelilerin desteklenmesine yönelik mali yardım programının 12. İdari komite toplantısı için Brüksel’de toplandı.

Komitenin yaptığı toplantıda mali yardım programlarına ilişkin yıllık raporların incelendiğini açıkladı. Yapılan açıklamada 845 milyon Euro’luk farklı proje tekliflerinin değerlendirmeden geçtiğini ve sürecin tamamlandığını bildirdi.

3 MİLYAR EURO EK FON

Açıklamanın devamında, Türkiye’de yaşayan Suriyelileri desteklemek amacıyla oluşturulan fon için 6 milyar Euro bütçe olduğu, kurulan fona 4.2 milyar Euro tahsis yapıldığı, 3.45 milyar Euro’luk sözleşme yapıldığı ancak sadece 2.22 milyar Euro ödeme gerçekleştiği belirtildi.

AB, 29 Kasım 2015 tarihinde kurulan Türkiye-AB Zirvesi’nde, Türkiye’de yaşayan Suriyeli vatandaşlar için 3 milyar Euro’luk fon sağlayacağını açıklamıştı. 18 Mart’ta gerçekleştirilen zirvede ise 3 milyar Euro’luk ek fonun oluşturulacağı kararlaştırılmıştı.

Fonların, Türkiye’deki Suriyeli vatandaşların temel ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, AB’yi, Türkiye’deki Suriyeli vatandaşlara yönelik söz verdiği mali yardımını hızlı aktarmamakla suçluyor.

Exit mobile version