Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Sadece Haber
Ana Sayfa Gündem

Anayasa Mahkemesi’nden Askeri Liselerle ilgili karar

1 Kasım 2019 - 11: 15
A A
Anayasa Mahkemesi'nden Askeri Okullarla ilgili karar

Anayasa Mahkemesi'nden Askeri Okullarla ilgili karar

Twitterda paşlaşFacebookta paylaşEmailMesaj gönder

Anayasa Mahkemesi (AYM), FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarının kapatılmasının ve öğrencilerinin durumlarına uygun okullara yerleştirilmesinin Anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.

CHP’li vekiller AYM’ye başvurmuştu

CHP’li milletvekilleri, askeri liseler, astsubay hazırlama okulları ile harp akademilerinin, mevcut öğrencilerin kazanılmış hakları gözetilmeden kapatılmasının eğitim ve öğrenim hakkını ihlal ettiğini iddia etti. CHP, adı geçen okullardan daha önce mezun olanlarla okulun kapatılması nedeniyle başka okullara nakledilen öğrenciler arasında eşitsizlik oluşturulduğunun Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla AYM’ye başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi taleplerin reddine karar verdi

Başvuruyu değerlendiren AYM, söz konusu okulların kapatılmasının Anayasaya aykırı bulunmayarak iptal taleplerinin reddine karar verdi. AYM, kararında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ülke güvenliğinin sağlanmasında doğrudan sorumlu olan TSK’nın bu sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirebilmesi için askeri personel eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamındadır.

Anayasallık denetimine tabi husus değil

Askeri personel eğitim sisteminde yapılan değişikliğin amaçlanan kamu yararını gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği ise yerindeliğe ilişkin olup anayasallık denetiminde gözetilebilecek bir husus değildir. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün FETÖ/PDY tarafından TSK içindeki mensupları vasıtasıyla gerçekleştirildiği, yargı mercilerince tespit edilmiştir. Örgüt hakkında yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda; örgütün en çok önem verdiği ve en fazla kadrolaştığı devlet kurumunun TSK olduğu, bu kadrolaşmasının uzun yıllar önce başladığı ve gizlilik içinde yürütüldüğü tespit edilmiştir. Albay ve generalliğe kadar yükselen örgüt mensupları darbe girişiminden sonra yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda belirlenmiş ve bu kişiler ordudan ihraç edilmiştir. Belirtilen durum karşısında adı geçen örgütle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülebilmesi, darbe tehdidinin giderilebilmesi ve tekrar etmesinin önlenmesi için yetkili makamlarca bazı tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu tedbirlerden biri de askeri personel yetiştirme sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır.”

Olağan karşılanabilir

Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmesine 21 Temmuz 2016 tarihinde karar vermesinden sonra 669 sayılı KHK’nın 104. maddesiyle askeri liseler, astsubay hazırlama okulları ve harp akademilerinin kapatılmasının öngörüldüğü belirtilen kararda, “Anılan düzenlemeler 6756 sayılı kanunla aynen kabul edilerek yasalaşmıştır. Askerlik hizmetinin milli güvenliğin sağlanmasındaki önemi ve ağırlığı gözetildiğinde TSK’nın personel rejimi veya askeri personelin eğitim sistemi konusunda diğer kamu kurumlarına nazaran farklı uygulamalar ve tedbirler öngörülmesi olağan karşılanabilir. Özellikle olağanüstü hal ilanına neden olan olayın TSK içindeki bir örgüt tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kuralların darbe tehdidinin giderilmesi ve bir daha tekrarlanmaması amacıyla getirildiği anlaşılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Benzer Haberler

Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”
Gündem

Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”

Mustafa Kavruklar’a Ak Parti rozetini Yıldırım taktı
Gündem

Mustafa Kavruklar’a Ak Parti rozetini Yıldırım taktı

Atıf Özbey “Milli Görüşçüler Ayrılıyor”
Gündem

Atıf Özbey “Milli Görüşçüler Ayrılıyor”

Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplanıyor
Gündem

Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplanıyor

Pençe Yıldırım Operasyonu'nun ikmal faaliyetleri sırasında bir asker şehit oldu
Gündem

Pençe Yıldırım Operasyonu’nun ikmal faaliyetleri sırasında bir asker şehit oldu

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Katar Kızılayı Derneği Gazze Merkezi'ni bombalamasını şiddetle kınadı
Gündem

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Katar Kızılayı Derneği Gazze Merkezi’ni bombalamasını şiddetle kınadı

BIST şirketlerinden güncel haberler

BIST şirketlerinden güncel haberler

Bayrampaşa Belediyesi YKS Desteği Sağlıyor

Bayrampaşa Belediyesi YKS Desteği Sağlıyor

Sancaktepe Belediyesi, Konteyner Kent Kuruyor

Atıf Özbey “Milli Görüşçüler Ayrılıyor”

Atıf Özbey “Milli Görüşçüler Ayrılıyor”

MASALLARDA 1001 GECE Türkiye Çekimleri Tamamlandı

MASALLARDA 1001 GECE Türkiye Çekimleri Tamamlandı

sadecehaber_logo

“Yeni nesil tarafsız habercilik” 

  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram

Copyright © 2023 Sadece Haber  Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

“Yeni nesil tarafsız habercilik”

sadecehaber_logo

Copyright © 2023 

Sadece Haber Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Startup
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Emlak
  • Sağlık
  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram Rss

Sadecehaber.com içerisinde yayınlanan haber içeriklerinin ve görsellerinin izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz

Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
  • Yaşam
  • Yerel Yönetimler
  • Künye
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim

© 2020 Sadece Haber