Bodrum’da ünlü Aspat Koyu’na rezidans tepkisi

Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde yaşanan yapılaşma çılgınlığı tatil merkezlerine de sıçradı. Bodrum’un cennet koylarından Aspat’a yapılmak istenen rezidans ve otel inşaatı çevrecileri ayağa kaldırdı. Sosyal medyadaki tepkiler Cem Seymen’in tweet’iyle başladı. Seymen sosyal medyadan paylaştığı mesajında ‘Bodrum Belediyesi’ne sesleniyorum. Bu dünyanın en güzel koylarından biri olan ve adına türküler yazılmış, vatan toprağımızın en güzel hazinelerinden Aspat Koyu’na rezidans inşaatı izni verdiğiniz doğru mu’ diye sordu.

MEHMET OKAY: EN GÜZEL YERİ BULDUK

Aspat Koyu’na rezidans projesi Ant Yapı tarafından yürütülüyor. Denize sıfır konumdaki projenin bu yıl içinde satışa çıkması planlanıyor. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay EQ dergisine verdiği ropörtajda projeyi ‘Yıllardır talep ediyordunuz, hatta sitem ediyordunuz. ‘Bodrum’da bir proje yapmadınız’ diyordunuz. Nihayet en güzel yeri bulduk, en güzel projeyi yapacağız’ dedi.

PROJEDE RADISSON GROUP DA VAR

Ant Yapı proje kapsamında Radisson Group’la anlaştı. Şirketin Bodrum’da yapacağı proje kapsamında inşa edilecek otel de Radisson Hotel Group’un Türkiye’deki ilk premium oteli olacak. Otelin 2021’de hizmete girmesi planlanıyor. Radisson Group’un Kopenhag Belgrad, Edinburg, Roma, Kuveyt, Stockholm, Umman, Gürcistan Kakheti, Riyad ve Londra’da otelleri bulunuyor.

ÇÖKERTME TÜRKÜSÜ BURAYI ANLATIYOR

Cem Seymen’in sosyal medya mesajında hatırlattığı Aspat Koyu’nun adı Bodrum’un ünlü halk türküsü olan Çökertme’de de geçiyor. Aspat ismi, toprağı verimsiz olduğundan antik dönemde ‘saban sürmek için uygun değil’ anlamındaki Aspandas kelimesinden kısaltılarak söylenmiştir. Aspat Dağı üzerinde Çiftlik Kalesi bulunuyor. Dağın doruğuna da dar bir patikanın ardından gelen eski uygarlıklara ait tarihsel kalıntıların arasındaki merdivenlerden geçilerek çıkılıyor. Bodrum’un ünlü halk türküsü Çökertme şöyle:

BODRUM’UN ÜNLÜ TÜRKÜSÜ ÇÖKERTME

Çökertme’den çıktım da Halil’im

Aman başım selamet,

Bitez de Yalısına varmadan Halil’im

Aman koptu kıyamet.

Arkadaşım İbram Çavuş

Allah’ıma emanet,

Burası da Aspat değil Halil’im

Aman Bitez Yalısı,

Ciğerime ateş saldı,

Telli kurşun yarası.

Güvertede gezer ikin

Aman kunduram kaydı,

İpekli mendilimi Halil’im

Aman Mor Rüzgar aldı.

Çakır da gözlü Gülsüm’ümü

Aman Çerkez Kaymakamı aldı.

Gidelim gidelim Halil’im

Çökertme’ye varalım,

Kolcular gelirse Halil’im

Nerelere kaçalım.

Teslim olmayalım Halil’im

Aman kurşun sıkalım…

ÇÖKERTME TÜRKÜSÜ’NÜN HİKAYESİ

Peki Çökertme Türküsü’nün hikayesi nasıl? Bodrum 1900’lü yıllarda balıkçılık ve süngerciliğin yanı sıra kaçakçılıkla geçinen küçük bir sahil köyüydü. Bodrum’la Kos arasında kahve ve rakı ticareti yapılırdı. Türküde adı geçen Halil Efe ile arkadaşı İbram ‘İbrahim) Çavuş hayatlarını kaçakçılıkla kazanan iki efeydi. Türküdeki kadın Havse’dir (asıl adı Hafize) ve annesi de çengilik yapan Türkbükülü Kel Gülsüm’dür.

RUM DENİZCİ ASPAT KOYU’NA YANAŞIR

Havse’nin güzelliği dillere destandır. İbrahim Efe Havse’yi ikinci karısı olarak alır. Ancak ailesinden ve çevresinden büyük tepki görür. İbrahim Efe Havse’yi geri göndermek zorunda kalır. Ancak diğer efeler tarafından dağa kaldırılan Havse annesi gibi çengi olur. Zaman içinde bu kez Halil Efe ile Havse arasında yakınlaşma olur. Ve Halil Efe Havse’yi kaçırır. Bodrum’da kim varsa peşlerine düşer. Halil Efe İstanköy’e (Kos) kaçmayı planlamaktadır. Denize açılırlar ancak fırtına çıkar. Rum denizci Kostapao fırtına bahanesiyle onları başlarına ödül koyan Çerkes (Bodrum) Kaymakamı’na teslim etmek niyetindedir. Tekneyi Aspat Koyu’na yanaştırır.

BODRUM HALKI HALİL EFE’Yİ UNUTMAZ

Halil Efe ile Havse’ye rakı ikram eder. Ama içine balık yakalamak için kullanılan bir sıvı karıştırır. Halil Efe ve Havse derin bir uykuya dalar. Rum denizci Kostapao yardımcısı Çerkes Kaymakamı’na göndererek yerlerini haber verir. Halil Efe boğularak öldürülür. Onun ölüm haberini alan Havse ve Bodrum halkı anısına bu türküyü yakar.

YANAN ALANA PROJE

3 yıl önce Bodrum’da çıkan yangın Aspat’a kadar ulaşmış, 220 hektarlık alan kül olmuştu. Yanan bölge yeniden rehabilite edilmemiş, inşaat projesine onay verilmişti.

Exit mobile version