Çanakkale Kara Savaşlarının 104. yılı anıldı

çanakkale kara savaşları (8)

Çanakkale Kara Savaşlarının 104. yılı dolayısıyla Şehitler Abidesi’nde anma töreni düzenlendi.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla Şehitler Abidesi’nde anma töreni yapıldı.

Abidedeki tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Bakan Ersoy’un anıta ay yıldız motifli çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması, tören kıtası tarafından saygı atışı yapılmasının ardından program, İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağının çekilmesiyle devam etti.

IRKÇILIK VE İSLAMOFOBİYE CEVAP BU TOPRAKLARDA VERİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törenin açılış konuşmasını yaptı. Ersoy, Mehmetçik’in savaşta, inancının gereğini yere getirerek metanet ve merhametle hareket ettiğini söyledi. Ersoy, Mehmetçik’in insanlık değerlerini savunduğunu, koruduğu ve kurtardığını ifade etti. Bugün dünyaya ırkçılık ve İslamofobi’nin hızla yayıldığını hatırlatan Bakan Ersoy, bu harekete en anlamlı cevabın bu topraklarda verildiğinin altını çizdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör törende konuşma yaptı. Tuğgeneral, Güngör, şehitlere rahmet ve şükran dileklerini sundu.

Törende İtilaf Devletleri adına Birleşik Krallık Kara Kuvvetleri Komutanı General Sir Mark Carleton-Simith konuştu. Carleton-Smith, büyük büyük babasının Çanakkale’de hayatını kaybettiğini ancak mezarının bilmediklerini açıkladı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de törende bir konuşma yaparak “104 yıl önce ülkeleri için burada bulunan ve hayatlarını kaybeden İtilaf Devletleri’ne mensup askerler de Atatürk’ün dediği gibi, bu topraklarda huzur içinde yatıyorlar. Onlar artık bu toprakların evlatları olmuşlardır. Bugün burada, onları da anıyoruz.” dedi.

Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müzik Topluluğu Mehter Takımı konser verirken Türk ve Anzak askerleriyle gaziler ve izciler tören geçişi yaptı.

Bakan Ersoy ve protokol üyeleri, geçit töreninden sonra Şehitler Abidesi’nin deniz tarafında kurulan alana geçerek Türk Yıldızları’nın Çanakkale Boğazı üzerindeki gösterisini izlediler.

Ersoy ile protokol üyeleri, daha sonra şehitlik defterini imzalayarak, şehitliğe çiçek bıraktılar.

Çanakkale’de şehit olan askerler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Gazilerin ve yabancı misyon temsilcilerinin yanı sıra törene, Çanakkale Savaşları’nda şehit veren liselerin öğrencileri katıldı.

ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI ANMASINA YOĞUN KATILIM

Anma törenine katılan isimler ise şöyle:

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell, Fransa Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Sylvain Guiaugue, Yeni Zelanda Meclis Başkanı Rt Hon Trevor Mallard, Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton, Yeni Zelanda milletvekilleri Hon Dr Nick Smith, Gareth Hughes, Hon Nicky Wagner, Angie Warren-Clark ve Çanakkale Avustralya Konsolosu Dylan Walsh

Exit mobile version