Honda Türkiye fabrikasını resmen kapatıyor

Yerel seçimler öncesi çok tartışıldı. Ortaya atılan iddialara kurumsal yalanlamalar bile geldi. Fakat bu yalanlamalarda sadece şirketin Türkiye’de kapanmayacağına dair bilgiler veriliyordu. Üretimin devam edip etmeyeceğine ilişkin tatmin edici cevaplar alınamamıştı.

HONDA TÜRKİYE üretim bandı

TÜRKİYE’DE ÜRETİM SONLANIYOR

Honda Türkiye’de üretime devam etmeyeceği kesinleşti. 2021 yılında Civic Sedan modelinin üretiminin sonlanmasıyla otomobil üretimi tamamen noktalanacak.

“PİYASA DİNAMİKLERİ DEĞİŞTİ”

Açıklama Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura’dan geldi. Tsumura, Honda’nın Türkiye pazarından çıkacağına dair iddiaları somutlaştırdı. “Hızla değişen piyasa dinamikleri ve teknolojik gelişmelere öncülük etme ihtiyacının farkındayız. Bu durum, Türkiye’deki otomobil üretim operasyonumuzu da kaçınılmaz olarak etkiliyor” dedi.

“ÇALIŞANLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Takuya Tsumura kararın küresel çapta olduğunu, çalışma arkadaşlarının mutluluğunu sağlamak adına eğitim ve istihdam desteklerinde bulunacaklarını ve karardan etkilenen çalışanların yanında olacaklarını kaydetti. “Bu kararın sonuçlarını çalışanlarımız, bayilerimiz ve paydaşlarımızla yakın işbirliği içinde değerlendirmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

OTOMOBİLLER İTHAL EDİLECEK

Honda Türkiye’ye araç ithal etmeye ve dağıtımına ise devam edecek. Şirketin motosiklet operasyonları da karardan etkilenmeyecek.

ÜRETİM HİNDİTAN’A KAYACAK

Honda iki ülkedeki operasyonlarını kapatmaya karar vermişti. Biri İngiltere diğeri Türkiye’ydi. Fakat kurum Hindistan ve Pakistan’daki fabrikalarını aktifleştirme kararı aldı. İşçilik ve hammadde masraflarını minimize etmeyi planlayan Honda, Avrupa ve Japonya’nın yaptığı ticaret anlaşması gereği 2021’de ithalat vergilerinin sıfıra inecek olmasıyla gelirlerini bu yolla artıracak. Otomobil devi Hindistan ve Pakistan’da araç üretip bunları Türkiye’ye getirecek ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya satacak.

TÜRKİYE’DEKİ FABRİKA 1996’DA AÇILMIŞTI

Honda’nın Türkiye fabrikasının temeli Gebze Şekerpınar’da 1996 yılında atıldı. 1997 yılında da imalata başladı. Fabrika 400 bin metrekarelik bir alana kurulu. Alanın 80 bin metrekaresi otomobil imalatında kullanılıyor. Bu alan ofisleri de kapsıyor. Fabrika firmanın Avrupa’daki ikinci otomobil üretim tesisi olarak tasarlandı. Fabrikanın yıllık otomobil imalat sayısı kapasitesi yaklaşık 50 bin.

Exit mobile version