Üç Fidan: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan 47 yıl önce idam edildi

Gezmiş, İnan ve Aslan’ın infaz edilmesi, Türkiye’nin idam tarihinde önemli bir yer tutuyor. Çünkü idam edilmelerinin tek nedeni ‘intikam’ çağrılarından ibaretti.

27 Mayıs 1960’ta asker darbe yaparak yönetime el koymuş, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilmişti.

İdamlarla birlikte dönemin sağ kanadından “intikam” çağrıları yapılmaya başlamıştı.

BANKA SOYGUNU SONRASI ‘AV’ BAŞLATILDI

1970’te Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan bir olup Ankara’da Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurmuştu.

1971’de THKO ilk eylemini gerçekleştirerek Ankara’da bir banka soygunuyla adını duyurmuştu. Haklarında yakalama kararı olan Gezmiş ve Yusuf Aslan “vur emri” ile aranmaya başlanmıştı. Sürek avı o kadar büyümüştü ki başlarına ödül bile konulmuştu.

GEMEREK VE KAYSERİ’DE YAKALANDILAR

Bu arada 12 Mart 1971’de ordu tarafından yayımlanan muhtıradan 4 gün sonra Gezmiş ve Aslan Sivas’ın Gemerek ilçesinde yakalandı. İnan ise bir hafta sonra Kayseri’de yakalandı.

MECLİS’TE “3-3” SLOGANLARI

Ankara 1 No.lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi Gezmiş, Aslan ve İnan’ı yargılamaya başladı. Üç Fidan burada suçlu bulunup idam cezasına çarptırıldı. İdamları Meclis tarafından jet hızıyla onaylandı.

Mustafa Kubilay İmer, oylama öncesi Meclis Genel Kurulu’nda şunları söylemişti:

Bu üç komünist soysuzun idamları hakkındaki karara gelinceye kadar, daha önce çıkan ve sayısı hayli kabarık idam infazlarına ses çıkarmayan CHP ve onun genel başkanı, kamuoyu tarafından çok iyi bilenen sebeplerden adeta af havarisi kesilmiştir.

Bu konuşmanın ardından milletvekilleri “3-3” sloganları eşliğinde Gezmiş, Aslan ve İnan’ın idamını onaylamıştı.

PİŞMAN OLDULAR

İdamların infaz edilmesinden yıllar sonra Meclis’te el kaldırarak onay veren her siyasetçi tek tek pişmanlıklarını dile getirdi.

Nahit Menteşe: Asker mutlaka idamlarını istiyordu. Deniz Gezmiş ve arkadaşları konusunda yanlış yaptık.

Süleyman Demirel: O günün şartları öyle icap ettiriyordu.

Exit mobile version