Ketojenik diyet nedir?

ketojenik diyet

ketojenik diyet

Ketojenik diyet aşırı kilolardan kurtulmak, formda kalmak ya da metabolizmayı güçlendirmek isteyen insanların tercih ettiği, son yıllarda popüler olan diyet türlerinden biridir. Şahan Gökbakar’ın bu diyetle zayıfladığını açıklamasının ardından ketojenik diyet nedir? sorusu internette çok aratılanlar arasında yerini aldı.

KETOJENİK DİYET KİLO VERMENİN YANINDA HASTALIKLARA DA ÇÖZÜM SUNUYOR

1920’lerin başında ortaya çıkan bu diyet türü, epilepsi nöbetlerini azaltmak üzerine ortaya çıktı. 90’larda yeniden gündeme gelen diyet, kilo verme amacının yanında hastalıkları ortadan kaldırmak üzere uygulanıyor.

KANSER VE EPİLEPSİ İÇİN DESTEK TEDAVİ KABUL EDİLİYOR

Diyet, vücudu enerji sağlaması için yağ yakımına zorlamayı amaçlıyor. Bu amaçla karbonhidrat kısıtlanıyor, yağ ve protein ağırlıklı bir beslenme sistemi tercih ediliyor. Ketojenik diyet, endokrin sistemini düzenlerken kan glikoz düzeyini stabilize ediyor. Ayrıca insülin duyarlılığını iyileştirdiği biliniyor. Bu bakımdan, kanser ve epilepsi gibi hastalıklarda tedaviyi destekleyici özellik taşıyor.

NASIL UYGULANIR?

Standart ketojenik diyet: En çok tercih edilen diyet türüdür. Karbonhidrat tüketiminin 25-50 gramı geçmemesi gerekir.
Zamanlı ketojenik diyet: Bu türde karbonhidrat alımı belli zamanlarda gerçekleştirilmelidir. Egzersizden 30-60 dakika önce, 25-50 gram tüketilmelidir. Egzersiz sonrası yüksek protein ve düşük yağ alınmalıdır. Bu diyet türü, egzersiz yapabilen ve aktif hayat sürenler için uygundur.
Dönüşümlü ketojenik diyet: Amatör sporcular ve atletler için idealdir. Yüksek karbonhidrat içeren diyetle dönüşümlü uygulanması gerekmektedir. Karbonhidrat yükleme olarak da bilinir. Karbonhidrat yükleme süresi 24-48 saat arasıdır. Yükleme dışında günlük karbonhidrat sınırı 50 gramdır. Yağ kaybını arttırıp kas kütlesini arttırır.
Sınırlı ketojenik diyet: Tedavi amaçla en çok tercih edilen yöntemdir. Günde 25-50 gram karbonhidrata izin verilir. Vücuttaki glikojen depoları boşaltılırken keton üretimi tetiklenir. Bunun kanser hücrelerini olumsuz etkilediği, kanser hücrelerinin ketonları besin olarak kullanamadığı için aç kaldığı bilinir. İlk 3-5 gün sadece su tüketilir. Daha sonra düşük kalorili keton diyetine başlanır.

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Kabızlık, osteoporoz(kemik erimesi), asidoz(kan pH değerinde düşüş), kolesterol, böbrek taşı, karnitin eksikliği gibi riskleri bulunduğundan doktor gözetiminde uygulanması gerekir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

-Diyet için verilen menü haricinde hiçbir yiyecek tüketilmemelidir.
-Miktara uymak için yiyecekleri tartarak tüketmek gerekir.
-Öğünlerin saatlerine uyulmalıdır.
-Günlük gerekli olan sıvı eksiksiz alınmalıdır.
-Diyet süresince doktora danışmadan ilaç alınmamalıdır.
-Yağ tüketimi arttırılmalı, zeytin yağı, kanola yağı, fındık yağı sık sık tüketilmelidir.
-Kızartma tüketilmemelidir.
-Sebzeler buharda pişirme yöntemiyle alınmalıdır.

ŞAHAN GÖKBAKAR 5 AYDA 28 KİLO VERDİ

Exit mobile version