Kanser hastalarının ilaç masrafları ödenmiyor

Eski CHP Milletvekili (26. dönem) Barış Yarkadaş, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nin (Sosyal Güvenlik Kurumu) geri ödeme listesine almadığı ‘Keytruda’ adlı ilacın fiyatının 24 bin TL’den 30 bin TL’ye çıktığını söyledi.

Akciğer kanserine yakalanan vatandaşların bu ilacı 21 günde bir kullanmak zorunda olduğuna dikkati çeken Yarkadaş, “Emekli ya da orta gelirli bir yurttaş her ay 30 bin TL’yi nasıl ödesin? Adalet, hak, hukuk, vicdan bunun neresinde? Bakanlık kör, sağır ve dilsiz” şeklinde konuştu.

NE YAPILABİLİR?

Twitter hesabından konuya ilişkin açıklamada bulunan Yarkadaş, Ankara’da benzeri durumda olan bir vatandaşın sorunu nasıl çözdüğünü anlattı:

“Ankara’da bir yurttaş, kutusu 28 bin TL’den satılan ve her ay kullanmak zorunda olduğu ‘Opdivo’ adlı ilacı temin edememesi üzerine konuyu Ankara İş Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, durumu inceledikten sonra vatandaşın lehine karar vererek, SGK’nın ilaç parasını ödemesine hükmetti ancak aynı mahkeme bir de tedbir koydu.

Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Bakanlık ile SGK’nın ilacı temin etmesini, bu sırada ilacın parasının ödenmesine hükmetti. Hastamı ilacı şu an alıyor ama SGK’ya da her ay ‘taahhütname’ imzalıyor.

Dava yurttaşımızın aleyhine sonuçlanırsa parayı geri ödeyecek. Dava yurttaşımızın lehine sonuçlandığı takdirde, hastamız hem ilacını SGK aracılığıyla almaya devam edecek hem de para iadesinde bulunmayacak. Bu çağda bunları konuşuyor olmak insana acı veriyor kuşkusuz.

Exit mobile version