Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Sadece Haber
Ana Sayfa Sağlık

Sağlık Bakanı Koca’dan grip aşısı açıklaması

8 Ekim 2019 - 10: 05
A A
Twitterda paşlaşFacebookta paylaşEmailMesaj gönder

Kış aylarında kapalı alanlarda daha çok vakit geçirildiği için başta mevsimsel grip olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonları ciddi oranda artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan konuya dair açıklamalar geldi. Koca, “Bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına birkaç gün içinde başlanacaktır. Grip aşısı, risk grubundaki kişilere hekim reçetesi ile ücretsiz yapılmaktadır” dedi.

Grip bulaşıcı bir hastalık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Grip hastalığının aktif dönemi olarak ifade ettiğimiz süreç, ülkemizin de içinde olduğu Kuzey Yarım Kürede her yıl Ekim ayı sonundan Nisan başına kadar devam etmektedir.

 İnsanlarda grip hastalığına influenza A ve B virüsleri sebep olmaktadır. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da en çok influenza A virüsünün alt türlerinden H1N1 ve H3N2 görüldü. Aynı dönemde Türkiye’de ise solunum yolu enfeksiyonları, baskın olarak H3N2 kaynaklıydı.

Grip aşısı risk grubuna ücretsiz

Risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, 6 aylık-2 yaş arası bebeklerin, gebelerin, çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Grip aşısı, risk grubundaki kişilere hekim reçetesi ile ücretsiz yapılmaktadır. pic.twitter.com/7uRm1zfO8m

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) October 8, 2019

Grip son derece bulaşıcı bir hastalıktır; hasta ile 1 metreden daha yakın mesafeden veya virüs içeren damlacık ile kirlenmiş araç, gereç ve yüzeylerden bulaşabilmektedir. Gripten korunmak için vatandaşlarımıza mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmalarını, hasta kişiler ile temas etmemelerini ve tokalaşmamalarını öneriyoruz. Dengeli beslenme, hareketli yaşam ve düzenli uyku sayesinde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması; ellerin sık sık yıkanması ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi de gripten korunmak için etkili önlemlerdir.

Ölüme yol açabilir

Sağlıklı bireylerde genellikle bir hafta içinde iyileşen grip; riskli gruplarda ise ağır klinik tablolara hatta ölüme yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün de tavsiyesi doğrultusunda, risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, 6 aylık-2 yaş arası bebeklerin, gebelerin, aşırı kilolu olanların; huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanların; astım, böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanların; çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin grip aşısı olmalarını öneriyoruz.

Grip aşısı her yıl yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır. Bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına birkaç gün içinde başlanacaktır. Grip aşısı, risk grubundaki kişilere hekim reçetesi ile ücretsiz yapılmaktadır.

Grip tedavisinde antibiyotiklerin etkisi yok

Grip, tedavisi olan bir hastalıktır. Belirtilerin ortaya çıktığı ilk 48 saat içerisinde başlanan tedavi daha etkili olmaktadır ve hekim önerisi ile antiviral ilaçlar kullanılabilir. Dinlenmenin yanında bol sıvı alımı da tedavi sürecini kısaltmaktadır.

Özellikle altını çizmek isterim ki grip tedavisinde antibiyotiklerin etkisi yoktur. Grip hastalığının etkeni virüslerdir ve virüsler antibiyotik ile tedavi edilmezler. Vatandaşlarımızdan bu konuda hekimlere ısrarcı olmamalarını rica ediyor, sağlıklı günler diliyorum.”

Benzer Haberler

Deprem korkusu nedir? Deprem korkusu nasıl geçer?
Sağlık

Deprem korkusu nedir? Deprem korkusu nasıl geçer?

Türkiye'nin yenilikçi inaktif aşısı da DSÖ listesinde
Sağlık

Türkiye’nin yenilikçi inaktif aşısı da DSÖ listesinde

Türkiye'de Kovid-19'la mücadelede uygulanan toplam aşı miktarı 15 milyonu geçti
Sağlık

Türkiye’de Kovid-19’la mücadelede uygulanan toplam aşı miktarı 15 milyonu geçti

Sağlık Bakanı Koca: Salgınla savaşta başarı gösterilen ilk cephelerden biri bu ülke olacak
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca: Salgınla savaşta başarı gösterilen ilk cephelerden biri bu ülke olacak

AB, Johnson and Johnson'ın Kovid-19 aşısına onay verdi
Sağlık

AB, Johnson and Johnson’ın Kovid-19 aşısına onay verdi

Sağlık

Pandemi dönemi ve obsesif kombülsif bozukluk

Sancaktepe Belediyesi, Konteyner Kent Kuruyor

Uçmakdere’de Renkli Uçurtmalar Gökyüzüyle Buluştu!

Uçmakdere’de Renkli Uçurtmalar Gökyüzüyle Buluştu!

Tekirdağ Hora-Hoşköy kitap atölyesi etkinliği

Tekirdağ Hora-Hoşköy kitap atölyesi etkinliği

Çekmeköy Belediyesi 100. Yıl Kütüphanesi Açıldı

Çekmeköy Belediyesi 100. Yıl Kütüphanesi Açıldı

Türkiye, Almanya’ya en çok doğrudan yatırım yapan 5’inci ülke oldu

Türkiye, Almanya’ya en çok doğrudan yatırım yapan 5’inci ülke oldu

sadecehaber_logo

“Yeni nesil tarafsız habercilik” 

  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram

Copyright © 2023 Sadece Haber  Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

“Yeni nesil tarafsız habercilik”

sadecehaber_logo

Copyright © 2023 

Sadece Haber Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Startup
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Emlak
  • Sağlık
  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram Rss

Sadecehaber.com içerisinde yayınlanan haber içeriklerinin ve görsellerinin izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz

Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
  • Yaşam
  • Yerel Yönetimler
  • Künye
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim

© 2020 Sadece Haber