Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Sadece Haber
Ana Sayfa Dünya

ABD yakın tarihinin en ‘kritik’ başkanlık seçimleri yarın yapılacak

ABD yakın tarihinin en "kritik" başkanlık seçimleri yarın yapılacak. Ülke geneli anketlerde Demokrat Joe Biden, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın yaklaşık 7 puan önünde görünüyor.

2 Kasım 2020 - 14: 34
A A
ABD yakın tarihinin en 'kritik' başkanlık seçimleri yarın yapılacak
Twitterda paşlaşFacebookta paylaşEmailMesaj gönder

ABD’de yarın yapılacak 59. başkanlık seçimleri için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 80 milyona yakın kişinin postayla oy kullanacak olması, kullanılan posta oylarının sayım sürecindeki farklılıklar ve seçim sonuçlarının 3 Kasım gecesi netleşmeme ihtimali gibi nedenlerden dolayı ülkeyi yakın tarihinin en zorlu seçim süreci bekliyor.

ABD’de Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki başkanlık yarışı, tüm hızıyla devam ediyor.

Bir yandan postayla ya da sandık başında erken oy kullanma işlemleri devam ederken, öte yandan Trump ile Biden arasındaki siyasi polemikler hız kesmeden sürüyor.

Ülkede ulusal bazda yapılan tüm önemli anketleri derleyen analiz sitesi Real Clear Politics’e göre, ulusal çaptaki anketlerde, Biden, Trump’ın yaklaşık 7 puan önünde görünüyor.

Seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerin tamamında da Biden’ın yarışı önde götürdüğü ancak Trump’ın arayı yavaş yavaş kapadığı gözlemleniyor.

Biden ile Trump arasında, kritik eyaletlerin başında gelen Florida’da 0,7, Pennsylvania’da 4, Michigan’da 6,2, Wisconsin’de 6, Kuzey Carolina’da 1,2, Arizona’da ise 1,1 puan fark bulunuyor.

Postayla oy kullanma süreci, beraberinde kaosu getirebilir

ABD’de esasen uzun zamandır var olan “posta yoluyla oy kullanma” yönteminin, salgın nedeniyle neredeyse seçmenlerin yüzde 70’ini kapsayacak şekilde genişletilmesinin, bu oyların seçim sonuçlarının şekillenmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.

Posta yoluyla oy kullanma sürecinde, bazı eyaletlerin 3 Kasım gününe kadar oy sayım sürecine başlayamaması ve bazı eyaletlerin seçim gününden sonra da gelen onaylı oyları kabul edecek olması ise hem yeni tartışmaları doğurarak hem de seçim sonuçlarının gecikmesi ihtimalini beraberinde getirerek süreci daha da kaotik hale sokuyor.

Kritik eyaletlerdeki sayım süreci, seçim gündemini belirleyecek

Eyaletlerde postayla oy talep etme ve oy pusulalarının adreslere gönderilmesi işlemleri, tüm eyaletlerde sona ermiş durumda.

Postayla gönderilen oy pusulalarının üzerine vurulan posta damgası için son gün 3 Kasım olsa da hangi tarihe kadar gelen oyların kabul edileceği ya da oyların resmi sayım sürecine ne zaman başlanacağı konusunda her eyaletin farklı uygulaması bulunuyor.

Seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerden Florida’da, 3 Kasım’dan sonra seçim merkezlerine ulaşan ve posta yoluyla kullanılan oylar kabul edilmeyecek.

Eyalette posta yoluyla gelen oyların sayımına, seçim gününden 22 gün önce başlandı. Gerek seçim gününden sonra oyların kabul edilmeyecek olması gerekse de sayım sürecine erken başlanması sebebiyle bu eyaletteki sonuçların 3 Kasım gecesi büyük oranda netleşmesi bekleniyor.

Bir diğer kritik eyalet Pennsylvania’da ise ABD Yüksek Mahkemesi, 6 Kasım’a kadar seçim merkezlerine ulaşan oyların kabul edilmesine hükmetti. Postayla ulaşan oyların sayımına, seçim gününden önce başlanamayacak olan eyalette, sonuçların büyük ihtimalle gecikmesi bekleniyor.

Seçim sonuçlarının kafa kafaya çıkması durumunda, Florida’nın 29, Pennsylvania’nın ise 20 Seçiciler Kurulu Delegesi, muhtemelen seçimlerin kaderini belirleyecek.

Diğer kritik eyaletlerden Wisconsin ve Arizona’da, 3 Kasım’dan sonra ulaşan oy pusulaları kabul edilmezken; Kuzey Carolina 6 Kasım’a, Michigan’da ise 17 Kasım’a kadar ulaşan oy pusulaları geçerli sayacak.

Kuzey Carolina ve Arizona’da oyların sayım işlemine seçimlerden 14 gün önce başlandı ancak Michigan ve Wisconsin’de oyların sayımı, seçim gününe kadar mümkün olmayacak.

Seçiciler Kurulu bakımından Michigan’ın 16, Wisconsin’in 10, Kuzey Carolina’nın 15, Arizona’nın ise 11 delegeye sahip olması, tüm bu eyaletleri yeni başkanın belirlenmesi noktasında hayli önemli konuma taşıyor.

93 milyonu aşkın seçmen “erken oy” kullandı

Yakın tarihteki seçimlere bakıldığında, sandığa gitme oranının yüzde 60’ı bulmadığı ABD’de, bu yıl sandık başında ya da posta yoluyla kullanılan erken oyların sayısındaki fazlalık dikkati çekiyor.

Ülkede 93 milyonu aşkın kişi, halihazırda oyunu kullanmış durumda. Bu kişilerin 59 milyondan fazlasının posta yoluyla, 34 milyondan fazlasının da birebir erken seçim merkezlerine giderek oyunu kullandığı belirtiliyor.

ABD’de sadece erken kullanılan oylarla 2016’daki toplam kullanılan oy sayısının yaklaşık yarısına ulaşıldığı ve Cumhuriyetçi seçmenlerin büyük oranının oy için 3 Kasım’ı beklediği göz önüne alındığında, bu yılki seçimlere katılımın fazla olacağı tahminleri de yapılıyor.

Beyaz Saray’a giden yol “270 delegeden” geçiyor

ABD’de başkanlık seçimlerinde en fazla oyu alan aday değil en fazla delegeyi kazanan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.

“Delegeler Kurulu” (Electoral College) adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

2016’daki son seçimleri kazanan Trump 304 delegeye ulaşmış ancak rakibi Hillary Clinton, Trump’tan yaklaşık 3 milyon daha fazla oy almıştı.

3 Kasım’dan sonra ABD’yi nasıl bir süreç bekliyor?

ABD’de seçim süreci, esasen seçim gününden sonra da uzun bir süreyi kapsıyor.

Seçim sonuçlarının gecikmesi durumunda, sonraki aşamalar için Anayasa ve kanunlarla belirlenmiş bazı tarihlerin değiştirilmesi söz konusu olmadığından, bu durum da beraberinde yeni bir kaos getirebilir.

Tarihler, eyaletlere göre farklılık gösterse de tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık’ta seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor. Tüm eyaletler, 8 Aralık’a kadar tüm oyları sayıp, hangi adayın delege oyu kazandığına karar vermek zorunda.

14 Aralık’a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyesi, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington’a göndermeli. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık’a kadar ABD Kongresine ulaşması gerekiyor.

3 Kasım’da yapılacak seçimlerde görevine seçilen Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, 3 Ocak’ta yemin ederek görevlerine başlayacak.

6 Ocak’ta ise hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Üyeleri, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda bir araya gelecek.

Aynı zamanda Senato Başkanı da olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in başkanlığında, Kongrenin her iki kanadından 1’er temsilcisi eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra kendisine teslim edilen sonuçları Pence, resmi olarak duyuracak ve varsa itirazları dinleyecek.

Tüm bu takvimin normal olarak işlemesi durumunda, ABD’nin yeni başkanı 20 Ocak’ta düzenlenecek yemin töreniyle görevine resmen başlayacak.

Benzer Haberler

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar 388 milyon doz Kovid-19 aşısı yapıldı
Dünya

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar 388 milyon doz Kovid-19 aşısı yapıldı

Filistin Başbakanı Iştiyye'den yeni İsrail hükümetine 'işgale son verme' çağrısı
Dünya

Filistin Başbakanı Iştiyye’den yeni İsrail hükümetine ‘işgale son verme’ çağrısı

Le Monde: İsrail'in Filistin'de yaptıklarına apartheid demek duruma gittikçe daha çok uyuyor
Dünya

Le Monde: İsrail’in Filistin’de yaptıklarına apartheid demek duruma gittikçe daha çok uyuyor

ABD'li isimlerden, Filistinlilere destek
Dünya

ABD’li isimlerden, Filistinlilere destek

DSÖ'den ABD'nin Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına verdiği desteğe övgü
Dünya

ABD’nin Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılması desteğine övgü

Kolombiya'da protestocular vergi reformunun getireceği ek yüke tepkili
Dünya

Kolombiya’da protestocular vergi reformunun getireceği ek yüke tepkili

Alemdağ’da Çekmeköy Belediyesi Park Yapıyor

Alemdağ’da Çekmeköy Belediyesi Park Yapıyor

Mustafa Diktaş “İnşaatta kalite standardizasyonu şart”

Mustafa Diktaş “İnşaatta kalite standardizasyonu şart”

Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”

Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”

Sancaktepe Belediyesi, Konteyner Kent Kuruyor

Uçmakdere’de Renkli Uçurtmalar Gökyüzüyle Buluştu!

Uçmakdere’de Renkli Uçurtmalar Gökyüzüyle Buluştu!

sadecehaber_logo

“Yeni nesil tarafsız habercilik” 

  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram

Copyright © 2023 Sadece Haber  Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

“Yeni nesil tarafsız habercilik”

sadecehaber_logo

Copyright © 2023 

Sadece Haber Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Startup
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Emlak
  • Sağlık
  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram Rss

Sadecehaber.com içerisinde yayınlanan haber içeriklerinin ve görsellerinin izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz

Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
  • Yaşam
  • Yerel Yönetimler
  • Künye
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim

© 2020 Sadece Haber