Yunanistan’daki erken seçimde Kiriakos Miçotakis liderliğindeki ND iktidara geldi

miçotakis-yunanistan

Seçimlerin sonucunda, 6 yıldır iktidarda olan Başbakan Aleksis Çipras’ın 4 yıllık iktidarının sona ermesi ve koltuğu ND lideri Kiriakos Miçotakis’in devralmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Kiriakos Miçotakis liderliğindeki ND, oyların % 39,6’sına sahip olarak birinci parti oldu. ND, 300 milletvekilinin olduğu mecliste 158 milletvekili çıkarıp  tek başına iktidar oldu.

İktidarda olan Aleksis Çipras liderliğindeki sol SYRIZA, oyların % 31,6’sını aldı. SYRIZA’nın milletvekili sayısı 86.

OY SANDIKLARI ÇALINDI

Yunanistan’da gerçekleşen erken seçim bittikten sonra Atina merkezinde bulunan Eksarhia’da yüzü maskeli bir grup, 2 seçim merkezine taşlarla ve gaz bombalarıyla saldırıp, oy sandıklarını çaldı.

İçişleri Bakanlığı, sandıkların bulunmaması halinde gelecek Pazar günü oyların çalındığı bölgede oylama yenilenecek.

ERDOĞAN VE ÇAVUŞOĞLU’NDAN TEBRİK 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın yeni Başbakanı seçilen Kiriakos Miçotakis’i arayıp tebrik etti.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Kiriakos Miçotakis’i tebrik ederek, sonuçların Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu. 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’da sandık çıkış anketlerine göre, erken genel seçimin galibi merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Kiriakos Miçotakis’i kutladı.
Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yeni Demokrasi lideri Kriakos Mitsotakis’i seçimlerdeki başarısından dolayı içtenlikle kutluyorum. Onun liderliğinde Türk-Yunan halkları arasındaki dostluğun ve ikili ilişkilerimizin daha da güçleneceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

MESLİSE 3 TÜRK VEKİL DE GİRDİ

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde Batı Trakya Türk azınlığına mensup 3 aday Meclise girmeye hak kazandı.
Yunanistan İçişleri Bakanlığınca açıklanan resmi olmayan verilere göre, oyların yüzde 99,2’sinin sayıldığı seçimlerde, Rodop ilinde Değişiklik Hareketi Partisinden (KİNAL) İlhan Ahmet, İskeçe ilinde Radikal Sol İttifak Partisinden (SYRİZA) Hüseyin Zeybek ve KİNAL’den Burhan Baran milletvekili seçildi.

MİÇOTAKİS’TEN ZAFER KONUŞMASI

Başkent Atina’daki ND genel merkez binası önünde coşkulu kalabalığa seslenen Miçotakis, zafer konuşması yaptı.
Miçotakis, yeni hükümetin çok çalışacağını vurgulayarak “Daha az vergi, bolca yatırım, kalkınma ve etkin devlet sözünü verdim. Şeffaflık, hesap verme ve liyakat ülkeye geri gelecek. Sizden zaman istemiyorum çünkü kaybedecek zamanımız yok” diye konuştu.
Milli sorumluluk ve zorlukların farkında olarak iktidarı devralacağını belirten Miçotakis, “Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunan halkı, büyüme, istihdam, güvenlik ve hakettiği şekilde ülkesinin yeniden inşaasını istiyor” ifadesini kullandı.

Exit mobile version