Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Altınbaş Üniversitesi Rektörü, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan ve CNN Türk Genel Müdürü Bora Bayraktar ile ABD temaslarını değerlendirmek üzere Türk basın mensupları ile bir araya geldi.
Türkiye’nin S-400 almasına karşı sunulan ve bugün geçen karar tasarısını değerlendiren Kıran, tasarı ile birlikte Amerika’da S-400 hava savunma sisteminin farklı bir mecrada tartışıldığını üzülerek gözlemlediklerini kaydetti.
SENATÖRLER KONUYA HAKİM BİLE DEĞİL
Kıran, ABD temaslarında görüştükleri 6 kongre üyesine Türkiye’nin S-400 alımındaki maslahatlarını, ABD’nin Türkiye’nin hava savunma ihtiyacına yanıt vermediğini, bu alımın iki ülke stratejik ilişkilerini etkilemeyeceğini ve S-400 alım sürecinin arka planını anlattıklarını ifade etti.
Bakan Yardımcısı Kıran, anlattıkları arka plan karşısında senatör ve kongre üyelerinin şaşkınlık yaşadığını ve arka plan hakkında bilgileri olmadığını gördüklerini belirtti.
S-400 TEKNİK ÇALIŞMA GRUBU TEKLİFİNE HÂLÂ YANIT YOK
S-400 konusunda Türkiye’nin, ABD’nin hassasiyetlerini de göz önünde bulundurduğunu ifade eden Kıran, Washington yönetiminden Türkiye’nin S-400 için teknik çalışma grubu kurulması teklifine yönelik henüz cevap gelmediğini aktardı.
Kıran, teknik çalışma grubuna ilişkin olarak, Amerika’nın kaygılarını giderme noktasında S-400’lerin F-35’lere karşı tehlike yaratacağı ile ilgili tartışmaları anlamsız kılacağına emin olduklarını dile getirdi.
“DİYALOĞA AÇIĞIZ”
Kıran, bu konuda her türlü diplomasi ve diyaloğa açık olduklarının altını çizdi.
“Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması halinde nasıl bir yol izleyeceği” sorusuna yanıt veren Kıran, Türkiye’nin varsayımlara göre hareket etmeyeceğini programda aktif olarka çalışılmaya devam edildiğini açıkladı.
F-35’lere ilişkin herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığını belirten Kıran, Türk pilotlarının da ABD’de eğitim almaya devam ettiğini aktardı.
F-35 PROGRAMI DEVAM EDİYOR
Elma ile armutu karıştırma benzetmesi yapan Kıran, “Zaten şu an askeri teçhizat anlamında devam eden birtakım kısıtlamalar da varken bunun mantıkla bağdaşan bir yönü yok. F-35 programı son derece kapsamlı ve üzerinde mutabık kalınmış bir anlaşmadır. Bu anlaşma, hukuka sadık olan her ülkenin dikkat etmesi gereken bir konudur.” şeklinde konuştu.
ABD’nin S-400’leri “ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA)” kapsamında tartışmasına şiddetle karşı olduklarını vurgulayan Kıran, S-400 anlaşmasının çok daha önce yapıldığını ve yaptırım programına dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Kıran, ABD’nin S-400 endişesinin yersiz olduğunun anlaşılmasını, terör örgütü FETÖ ile ilgili Türkiye’nin hassasiyetinin anlaşılmasını, ABD’nin YPG/PKK’yı desteklemeyi durmasını beklediklerini söyledi.
“SÜRE PATRİOTLARLA İLGİLİ OLABİLİR”
Amerika medyasında yer alan, S-400 alımıyla ilgili ABD’nin Türkiye’ye haziranın başına kadar karar vermesi için süre tanıdığı iddialarıyla ilgili de konuşan Kıran, şu ifadeleri kullandı:
“Bize resmi anlamda böyle bir şeyin intikal etmesi söz konusu değil. ABD Patriotlarla ilgili mart ayında bizi tatmin etmeyen daha önceki tekliflerini güncellemişti. Esasen burada kastedilen şeyin de bu olduğunu düşünüyoruz.”
S-400’ler ile ilgili Türkiye’nin aynı noktada durduğunu belirten Kıran, S-400 alımının artık tamamlanmış bir anlaşma olduğunu ve S-400’lerle ilgili uzmanların da artık eğitimlerine başladığını ifade etti.