Atak’ın “ağır abisi” olarak bilinen Atak-2 ilk kez fuarda vitrine çıkacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) 22 Şubat’ta Savunma Sanayii Başkanlığı ile Ağır Sınıf Taarruz Helikopter Projesi Sözleşmesi imzalamıştı. Proje hazırlıkları sürerken helikopterin birebir ölçülerdeki modeli için çalışan TUSAŞ, Atak-2’nin “mockup”ını IDEF’19’a yetiştirdi.
Atak-2 ağır taarruz helikopteri görücüye çıkıyor #atak2 #Yerli #yerlihelikopter pic.twitter.com/iKY1RMsl43
— Sadece Haber (@sadecehabercom) 29 Nisan 2019
Böylelikle Ağır Sınıf Taarruz Helikopter modeli, başta kendi sınıfındaki en kabiliyetli taarruz helikopteri Atak olmak üzere şirketin diğer hava platformlarıyla ilk kez kamuoyuna gösterilecek.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava-kara operasyonlarındaki ihtiyacına yönelik olarak başlatılmıştı.

İŞTE ÖZELLİKLERİ
Projeyle yüksek miktarda faydalı yük taşıyabilen, elektronik harp, seyrüsefer, haberleşme ve silah sistemleriyle donatılmış, yüksek manevra kabiliyetine sahip, bir taarruz helikopterinin tasarlanarak üretilmesi planlandı.
Projeyle ayrıca yerli sistem kullanımının azami seviyeye çıkarılması, ihracat serbestliğinin sağlanması hedeflendi.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi’nin mevcut yurt içi projelerde elde edinilen tecrübe ile yerli, milli çözümlerin hayata geçirilmesinde ve TSK’nın kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor.
Geliştirilecek helikopter, mevcut Atak helikopterinin yaklaşık 2 katı kalkış ağırlığına sahip olacak. Aynı alanda sadece iki örneği bulunan en üst sınıf taarruz helikopterleri arasında yerini bulacak. Helikopterin ilk test uçuşu 5 yıl sonra yapılacak.
10 ton ağırlığındaki helikopter, 2 turboşaft motora sahip olacak ve 1200 kilogramdan fazla faydalı yük taşıyabilecek.
Ayrıca tandem kokpitli helikopter, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklık şartlarında görev icra edebilecek. Bunun yanında helikopter, yüksek ileri hız limitine sahip olacak.
Gelişmiş elektronik harp ve karşı tedbir sistemleri yer alacak helikopterde, yüksek kalibreli top, 2,75 inç roket, uzun menzilli ve farklı güdüm sistemlerine sahip tanksavar füzeleri ile havadan havaya füze sistemleri bulunacak.