Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı ve bir dizi temas için Türkiye’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu’na Türkiye’nin, ABD ve NATO’ya S-400 tereddütlerini gidermeye yönelik ortak çalışma grubu kurma teklifi ve ABD’den alınacak olan F-35’lere yönelik süreç soruldu.
“HAVA SAVUNMA SİSTEMİ İHTİYACIMIZI EN İYİ NATO BİLİYOR”
Türkiye’nin hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı en iyi NATO’nun ve NATO Genel Sekreterinin bildiğini belirten Çavuşoğlu, bölgedeki tehditleri NATO yakından takip ve tespit ettiğini aktardı.
Çavuşoğlu, NATO’nun, söz konusu tehditler nedeniyle Türkiye ile diğer müttefiklerin dayanışma içinde olması ve bataryalarını Türkiye sınırına konuşlandırmaları konusunda öncü rol aldığını ifade etti.
Çavuşoğlu, “Ama Genel Sekreter de çok iyi biliyor ki, bazı müttefiklerimiz ABD, Almanya ve Hollanda özellikle, bölgemizdeki bataryaları geri çektiler. NATO niye bu bataryaları sınırlarımıza gönderdi, müttefiklerden rica etti? Çünkü Türkiye’nin elinde şu anda kendisine ait bir hava savunma sistemi yok.” dedi.
Çavuşoğlu, patriot ve SAMP-T bataryalarını NATO’nun ricası ile dostluk ve mütteffiklik işareti olarak Türkiye’de bulunduran İspanya ve İtalya’ya teşekkür etti. Çavuşoğlu, ayrıca şunları söyledi:
“Ama bizim acilen hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Sürekli bu böyle gidemez. Biz on yıldır almak istedik. Kimden? Müttefiklerimizden. Alabildik mi? Hayır. Sebebi, sorumlusu biz miyiz? Hayır. Müttefiklerimiz bize bunu satmak istemediler. O sebepten, bu sebepten satamadılar. Biz de ihtiyacımızı karşılamak için değişik ülkelere teklif verdik. Karşılığında en iyi teklifi Ruslar verdi. S-400 teknolojisi ve diğer imkanlar bakımından bizim için en uygunudur. Zaten Genel Sekreter bu konuda açıklamasını yapıyor. Şimdi diğer bir müttefikimizin ortaya attığı iddiaları da dikkate alıyoruz. Ama o iddiaların doğru olmadığını net bir şekilde de söylüyoruz.”

“ABD’NİN FARKLI BİR GÜNDEMİ YOKSA TEKLİFİMİZİ KABUL EDER”
S-400 konusunda uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu kurulması teklifini Türkiye’nin yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Eğer bu kaygılarda ABD samimiyse, arkasında farklı bir gündem yoksa bu teklifimizi kabul eder. Uzmanlar oturur, çalışır, inceler, raporunu hazırlar. NATO’ya da bir nüshasını verir, bize de verirler. O zaman bu iddialar doğru mu değil mi hep birlikte görürüz.” dedi.
Müzakere ve işbirliğine açık olunursa her sorununun aydınlığa kavuşacağını söyleyen Çavuşoğlu, S-400 konusunda “Kafamız sarih” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu ayrıca, başta ABD olmak üzere herkesin kafasındaki soru işaretilerinin giderilmesi için çalışma grubunun faydalı olacağını ifade etti.
Bundan daha yapıcı bir yaklaşım olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin her türlü esnekliği gösterdiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin hiçbir zaman yaptırım dili ve dayatmaları kabul etmeyeceğini, boyun eğmeyeceğini sözlerine ekledi.