İş yerinde yaşanan kavga, tazminatsız kovulma sebebi olacak. Yargıtay, çalışanlar arasında yaşanan kavgalarla ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, kavgaya sebep olan ve ilk saldıran çalışanın kıdem ve ihbar tazminatı almaksızın işten atılabileceğine hüküm verdi.
PATRON, KAVGAYA SEBEP OLAN ÇALIŞANI İŞTEN KOVDU
Bursa’da bir iş yerinde, iş arkadaşlarını gürültü çıkardıkları gerekçesiyle uyaran bir şahıs, kendini kavganın ortasında buldu. İş yeri sahibi olaya müdahale ederek kavgayı başlatan çalışanını işten çıkardı. Kovulan işçi, yıllardır çalıştığı iş yerinden tazminat alamadı. Tazminatsız kovulma nedeniyle iş mahkemesine başvurdu.
ÇALIŞAN TAZMİNATSIZ KOVULDUĞU İÇİN DAVA AÇTI
Haksız yere işten çıkarıldığını, tazminatını alamadığını belirten davacı, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesini talep ederek, yargılamayla ilgili masrafların da davalıdan temin edilmesini istedi. Davalı işveren ise, kavgayla ilgili tutanak tutulduğunu, iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini belirtti. Mahkeme davayı kabul etti ancak, davalı işveren temyize gitti. Devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
KAVGA TAZMİNATSIZ KOVULMA NEDENİ SAYILDI
Davacının tartışmayı başlatan kişi olduğunu kabul etti. Yargıtay kararında bu ifadeye yer verildi. Yargıtay kararı şu şekilde açıkladı:
Kavgayı ilk başlatanın davacı olduğu için sataşmanın davalıya haklı fesih imkânı verdiği anlaşıldığından mahkemece davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine aksi gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verdi