Manisa Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden 301 işçi facianın 5. yılında anılıyor. 301 işçi için Manisa Valiliği, Soma Kaymakamlığı, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Soma Belediyesi tarafından anma programları düzenlenecek.
13 Mayıs’ta başlayacak olan anma etkinlikleri gün boyu devam edecek şehitlikler ziyaret edilerek Kur’an-ı Kerim okunacak.
Sonrasında ise maden şehitleri için okunan hatimlerin duası okunup mevlidi yapılacak. Akşam Türk Kızılayınca şehit yakınları için iftar programı düzenlenecek.
Faciada yaşamını yitiren 39 işçinin mezarının bulunduğu Madenciler Şehitliği’nde hazırlıklar sürüyor.
SOMA’DA NE OLMUŞTU?
Türkiye’nin en mühim linyit kömürü üretim merkezi Manisa Soma’da Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri AŞ’nin işlettiği madende 13 Mayıs 2014’te yangın çıktı.
5 bin maden işçisinin görevli olduğu ocakta 15.00 sularında başlayan yangın sebebiyle 420 metre derinliğindeki ve 3,5 metre uzunluğundaki galeriler duman doldu ve çalışan işçiler mahsur kaldı.
Olay sonrasında AFAD koordinasyonunda birçok ekip bölgeye intikal ederek arama kurtarma çalışması başlatıldı.
Aralık 96 saat süren arama kurtarma çalışmalarından ilk seferde 162 işçi kurtarıldı, 301 madencinin ise cansız bedenlerine ulaşıldı.
Bütün ülkenin yasa boğulduğu faciada 486 işçi yaralanırken 432 çocuk da yetim kaldı. Ülkede 3 gün yasın ilan edildi.
DEVLET KURUMLARI SOLUĞU BÖLGEDE ALDI
Diyanet İşleri Başkanlığı, ailelerin acılarına ortak olmak ve cenaze işlemlerini yapmak üzere yaklaşık bin 500 din görevlisini ilçeye gönderdi ve ülke genelinden bütün camilerinde sela okutuldu, cuma namazından sonra ise dua edildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından acılı ailelere psikolojik destek sağlamak için bölgeye psikolog gönderildi.
Soma Belediye Başkanı Ali Tulup 5 sene önce meydana gelen facia sonrasında bütün yetkililerin Soma’ya geldiğini hatırlattı.
Faciayla ilgili konuşan Tulup “Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük katkısı ve desteğiyle Soma’da 301 şehidimiz adına konutlar yapıldı. Ülkeyi yasa boğan acı olayın ardından herkes elinden geldiği kadar Soma’ya destek için var gücüyle çalıştı.” şeklinde konuştu.
MADENCİ YAKINLARINA SAHİP ÇIKILDI
Facia sonrasında vatandaşlar ailelere destek olmak ve yardım etmek için kolları sıvadı ve AFAD koordinasyonunda bir yardım kampanyası düzenlendi. Düzenlenen kampanya ile birlikte 50 milyon TL toplandı ve her ailenin hesabına 160 bin TL yatırıldı.
Ailelerin maddi sıkıntı yaşamaması açısından her aileye hayatını kaybeden madencilerin aldığı maaş kadar emekli maaşı ödemesi yapıldı.
Prim eksikliği sebebiyle emekli olamayan 70 madenci için ise Torba Yasa kapsamında düzenleme yapıldı ve prim borçları devlet tarafından ödenerek ailelere maaş olanağı sağlandı.
Türk Kızılay’ı da bu acı olay sonrasında 301 madencinin ailelerine kişi başı 3500 TL yardım yaptı.
Beşiktaş Belediyesi’nce 30 daire alındı ve kura ile hayatını kaybeden madenci yakınlarına teslim edildi.
Galatasaray Futbol Kulübü de elim olayda şehit olan madenci çocukları ile kazadan etkilenen madencilerin çocuklarının ücretsiz eğitim gördüğü “Soma Çocuk Gelişim Merkezi”nin eğitim giderlerine destek sağlamak amacı ile 453 bin 333 bin TL bağış yaptı.
Doğuş Grubu tarafından da hayatını kaybeden madencilerin aileleri için konut yaptırıldı ve 306 konutun anahtarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Manisa’daki toplu açılış töreninde ailelere verildi.
100 milyon liraya mal olan 32 derslikli bir okul ve 200 kişinin ibadet edeceği Akşemsettin Camisi yaptırıldı.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi tarafından finansmanı sağlanan TOKİ’nin yaptığı 301 konut için de kuralar çekildi ve anahtarlar teslim edildi.
DAVA YARGITAY AŞAMASINDA
Manisa Soma’da meydana gelen olay sonrasında Genel Müdürü Ramazan Doğru, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy tutuklandı.
Söz konusu davanın ilk duruşması 13 Nisan 2015 yılında Akhisar’da görüldü. Davada tutuklu 5 sanık ile birlikte tutuksuz yargılanan vardiya amirleri “olası kasıtla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez, 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
Tutuksuz sanıklar hakkında ise “taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25’i hakkında da bu suçları “bilinçli taksirle” işledikleri iddiasıyla aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep edildi.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlarından açtığı dava da ocak ayında ana davayla birleştirildi.
Davanın 11 Temmuz 2018’deki karar duruşmasında, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılmasına, 9 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, 37 sanığın ise beraatine karar verildi.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, davada yerel mahkemenin 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde buldu. Daire, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan’ın ise yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi.