Otomotiv sektöründen ÖTV’nin sıfırlanması talebi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, yazılı açıklama yaparak 2019 sonuna kadar otomobil grubunda motor hacmi 1.600 cc’yi aşmayan araçlarda ve ticari araç grubunda ÖTV’nin sıfırlanmasını ve KDV indiriminin yüzde 1 olarak sürdürülmesini talep etti.

Otomotiv sektörüne ve sektör beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilaloğlu, yapılan kimi düzenlemelerin sektöre olumlu katkı sağladığını belirterek, geçtiğimiz yılda artan faiz, kur ve volatilitenin sektörde öngörülebilirliği güçleştirdiğini ve tüketiciyi otomotiv ürünlerinden hızla uzaklaştırdığını kaydetti.

“ÖTV İNDİRİMİ İYİ GELDİ”

Bilaloğlu, hurda araç uygulamasının devreye girmesi ve otomotivde uygulanan ÖTV oranlarına esas ÖTV matrahlarının güncellenmesinin ihtiyaçlara cevap verdiğini söyleyerek düzenlemenin alt vergi dilimlerindeki daha fazla modelin faydalanmasını mümkün kıldığını ifade etti. 

Geçtiğimiz yıl üretilmiş araçların ithalatına ek süre tanınmasının, ÖTV ve KDV indirimlerinin 30 Haziran’a kadar uzatılmasının, hurda indirimine konu olan matrahlar ve hurda teşvik tutarlarının güncellenmesini hatırlatan Bilaloğlu, hızlı aksiyon aldıklarını bu nedenle müteşekkir olduklarını dile getirdi.

Bilaloğlu, ,tüm bu önlemlere rağmen otomotiv sektöründeki toplam pazarın geçtiğimiz yıl yüzde 35 küçüldüğünü ifade etti. Bilaloğlu, bu yılın ilk 5 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azalırken, son 5 yıllık aynı dönemin ortalama satışlarının ise yüzde 51,4 azaldığını kaydetti. 

“ÖTV SIFIRLANSIN”

Bilaloğlu son olarak sektörün beklentilerini dile getirdi ve şöyle dedi:

“Dengelenme yılı olarak görülen 2019 yılında alınan önlemlerin, otomotivde faaliyet gösteren tüm paydaşların geçiş sürecini kolaylaştıracağı, yarattığı olumlu etki ile ekonomiye, istihdama yarar sağlamaya devam edeceği düşünülmektedir. Bu bakımdan önerimiz 2019 yıl sonuna kadar otomobil grubunda motor hacmi 1.600 cc’yi aşmayan araçlarda ÖTV’nin sıfırlanması, ticari araç grubunda da ÖTV’nin sıfırlanması ve KDV indiriminin yüzde 1 olarak devam ettirilmesi olup, sağlanacak olan bu can suyu yaratılmakta olan tahribatı minimize edecek ve sektörümüz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz yararına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.”

Exit mobile version