ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, F-35 programının çuvalladığını dile getirdi. Uçağın mükemmel olduğunu, ancak programın başarısız olduğunu aktardı.
PARÇALARDA TEDARİK SORUNU YAŞANIYOR
ABD Hükümet Sorumluluklar Ofisi(GAO) ise, tamiratta gecikme, parçalarda uyuşmazlık ve gerekli parçalarda tedarik sorunu yaşanması gibi nedenlerden ötürü F-35’lerin planlanandan çok az test uçuşu yaptığını vurguladı.
F-35’LERDE 800 PARÇA TÜRKİYE’DEN TEDARİK EDİLİYOR
Türkiye’nin F-35 konusundaki akıbetinin belirsiz olduğu bu süreçte, tedarik sorunuyla ilgili bir rapor yayınlandı. Proje hakkında bir rapor hazırlayan GAO, ülkenin en pahalı silah sisteminin tedarik sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. F-35’ler için 800 parçayı Türkiye’nin ürettiği belirtildi. Parçalar tedarik edilemediği için test uçuşlarının %30’unun gerçekleştirilemediği kaydedildi. Yaşanan aksaklıkların uçağın performansını etkilediğine değinildi.
4 BİN 300 PARÇADA TEDARİK SORUNU YAŞANIYOR
%60’lık beklentiyi karşılayamadığı, performansın %27’de kaldığı belirtildi. 4 bin 300 parçada tedarik sorunu olduğu belirtilirken, Pentagon’un F-35 tedarik zincirinde lojistik ağının gelişmemiş olduğu vurgulandı. Yıllık maliyetin yüksek olduğuna değinilen raporda, F-35’ler için gereken yıllık maliyetin %24 ile %43 oranında azaltılması gerektiği belirtildi.
“TÜRKİYE PROGRAMDAN ÇIKARILIRSA TEDARİK ZİNCİRİ BOZULUR” DEMİŞTİ
F-35’lerin yedek parçaları için milyar dolarlar harcandığı, fakat satın alınan parçaların kaydının tutulmadığı belirtildi. Eski ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye ile ilgili F-35 konusunda kongreye sunduğu raporda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması halinde tedarik zincirinin bozulacağına değinmişti.