Kazakistan’da cumhurbaşkanlığı erken seçiminin kazananı deneyimli diplomat Kasım Cömert Tokayev oldu.
Yüzde 70-76 oy alan Tokayev, Senato Başkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Sekreterliği gibi ülkenin iç ve dış siyasetinde önemli kademelerde görev yapmıştı.
Kazakistan’ın Almatı kentinde 17 Mayıs 1953’te doğan Tokayev, 1975’teMoskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsünden (MGİMO) mezun oldu ve mezuniyeti öncesinde ise Sovyetler Birliği’nin Pekin Büyükelçiliğinde staj yaptı.
BAŞARILI BİR DİPLOMAT
Pekin Dilbilimi Enstitüsünde 1983-1984 arasında staj yapan Tokayev, 1992’de de Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisini tamamladı.
1975 yılında Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığına giren Tokayev, ülkesinin Singapur’daki büyükelçiliğinde çalıştı.1980’de Moskova’daki merkez görevinden sonra Sovyetler Birliği’nin Pekin Büyükelçiliğinde 1991’e kadar ikinci katip, birinci katip ve danışmanlık görevlerini yürüttü.
Kazakistan bağımsızlığını kazanmasının ardından 1992-1993 arasında Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Tokayev, Mart 1999’da ise Başbakan Yardımcılığına getirildi. Tokayev, bundan 7 ay sonra ise cumhurbaşkanı kararıyla Başbakanlığa atandı.
DOPDOLU BİR KARİYER
Tokayev, daha sonra Devlet Sekreterliği ve Dışişleri Bakanı görevlerini yürütürken, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde nükleer silahların yayılmasının önlenmesi küresel sürecinde aktif rol aldı.
Ocak 2007’de Kazakistan Parlamentosu üst kanadı Senato Başkanlığına getirilen Tokayev, 2008’de Senato Başkanı olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığına seçildi.
Tokayev ayrıca şu görevlerde bulundu:
Tokayev, Mart 2011’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcılığına atandı, aynı zamanda Cenevre’de BM Bölümü Genel Müdürü, BM Genel Sekreteri Silahsızlanma Konferansı Özel Temsilcisi olarak görev yaptı.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi Başkanı olarak da çalışan Tokayev, Ekim 2013’te tekrar Senato Başkanlığına seçildi.
Eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bu yıl mart ayında cumhurbaşkanı görevinden istifa etti. Bunun üzerine Tokayev, anayasa gereği geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirildi. Tokayev, 20 Mart’ta Parlamento oturumunda yemin etmişti.
Tokayev, iktidar partisi Nur Otan ve Güvenlik Konseyinin 2007 yılından itibaren üyesi. Ayrıca siyasi bilimler doktoru, Dünya Sosyal ve Beşeri Bilimler Akademisi üyesi, Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi onursal profesörü, Kazakistan Uluslararası İlişkiler Konseyi Onursal Başkanı.
Kazakistan Masa Tenisi Federasyonuna da 13 yıldır başkanlık eden Tokayev, sanat, siyasi ve anı yazılarıyla ilgileniyor.