Yurt başvurusu için Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden gelen açıklamayı bekleyen üniversite öğrencileri yerleştirme sonuçlarına geçtiğimiz günlerde ulaşmıştı. Okudukları bölgelerde yer alan yurtlara yerleştirmeleri gerçekleştirilecek olan öğrenciler belirli kriterlere göre sıralandırılacaklar. Asil ve yedek listelerin açıklanmasıyla birlikte öncelikli kayıt hakkına sahip olanlar ortaya çıkacak.
KYK YURT BAŞVURUSU BAŞLADI!
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden yapılan açıklamada yurt başvurularının 19 Ağustos’ta başlayıp 26 Ağustos’ta sona ereceği bilgisi aktarılmıştı. Başvurular sabah saatlerinde KYK tarafından başlatıldı.
YURT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
KYK yurt başvurusu için öncelikle bir E-devlet şifresine ihtiyaç duyulacak. E-Devlet şifresi PTT aracılığıyla temin edilebilecek. E-Devlet şifresinin ardından öğrenciler, E-Devlet üzerinden yer alan yaklaşık 10 adımlık işlemleri tamamlayacak. Bu işlemler arasında gelir durumu, aile bilgileri, öğrenim bilgileri de yer alacak. Tüm bilgilerin girilmesiyle birlikte işlem tamamlandırılacak ve başvuru numarası ile sonuçlar KYK’nın resmi internet sitesi üzerinden ilerleyen günlerde öğrenilebilecek.
E-DEVLET KYK YURT BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ
BAŞVURUDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
- Başvurunuzu yaparken her alanı dikkatlice inceleyip kavradıktan sonra cevaplayınız.
- Hatalı, eksik bildirim, gerçeğe aykırı beyan yurda girmenizi engelleyeceğinden bildirimlerinizi gerçeğe uygun yapınız.
- Kimliğiniz ile ilgili bilgileri, nüfus cüzdanınıza bakarak cevaplayınız.
- Bekârsanız anne ve/veya babanızın, evli iseniz kendinizin ve/veya eşinizin gelirleri diğer kamu kurum ve kuruluşlarından teyit edileceğinden bilgileri tam ve doğru olarak giriniz.
- Başvuruda bulunduktan sonra başvuru bitim tarihine kadar bilgilerinizde güncelleme yapabilirsiniz.
ÖĞRENİM BİLGİLERİNİZDE HATA VARSA DÜZELTİN
Öğrenim bilgilerinde yanlışlık olan öğrenciler, üniversitenin öğrenci işleriyle görüşerek bilgilerini düzelttirebilecek, bilgilerinde yanlışlık olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek.
KYK yurtlarının kapasitesi 670 bin kişi. 200 bin yatak kapasiteli inşaat da sürüyor. Bu yıl 400 bin öğrencinin yurt başvurusunda bulunması bekleniyor.
KYK YURTLARINA KİMLER BAŞVURABİLİR?
- Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olanlar.
- Ailenizin başvurduğunuz yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi. Ancak bazı öğrenciler bu kuralın dışında. Yüzde 40 engelli, yetiştirme yurdunda kalarak liseyi tamamlamış, anne ve babası vefat etmiş olan, devlet koruması altındaki öğrenciler için bu kural geçerli değil.
- Taksirli suçlar hariç, herhangi bir suçtan dolayı hakkında 6 ay ve daha fazla hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyetiniz bulunmamalı. Cezası tecil edilenler hariç.
- Cezası tecil edilmiş olsa bile, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Üçüncü Kısmının Beşinci Bölümü ile Dördüncü Kısımda düzenlenen suçlardan hüküm altına alınmamış olması ve bu suçlardan haklarında açılan derdest kamu davası bulunmaması.
- Kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “Süresiz Çıkarma Cezası” veya öğretim kurumlarından 6 aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olmanız gerek.
- Uluslararası öğrencilerin de yurtlara başvuru hakkı bulunuyor. Bunlar öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları Türkiye Cumhuriyeti ikamet izni belgesi ile pasaportunun tasdikli fotokopisini vermeleri gerek. Bu işlemleri tamamlarlarsa yurtlara başvurabilirler.
- Zorunlu staj hariç asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmamanız gerekiyor.
- Öğrencinin, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması.
YURTTA NE KADAR KALABİLİRSİNİZ?
- Normal öğrenim süresi kadar yurtlarda kalabilirsiniz.
- Yükseköğretim programına devam ederken aynı il/ilçede üniversite veya bölüm değiştirirseniz, yatay veya dikey geçiş yaparsanız yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta kalmaya devam edersiniz.
- Eğer farklı il/ilçede üniversite veya bölüm değiştirir, yatay veya dikey geçiş yaparsanız öğrenim göreceğiniz il veya ilçede yurda yerleşmek için yeniden müracaat edersiniz. Bu öğrenciler yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta barınırlar.
YURT İLK KAYIT ÜCRETİ NEDİR?
Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti, güvence bedeli ücreti ve yurt kimlik ücreti yer alıyor.
Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir.
İlgili banka ATM’lerinde veya yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinde yer alan e-ödeme ekranında tutar otomatik olarak görülür.
İLK KAYIT ÜCRETİNİ ÖDEDİKTEN SONRA NE YAPILACAK?
İlk kayıt ücretinin ödenmesinin ardından öncelikle E-Devlet “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısından taahhütname onayı yapacaksınız. Daha sonra ise belirtilen tarihler arasında istenilen belgeleri yurt müdürlüğüne teslim edeceksiniz.
YURTTA NE ZAMAN KALMAYA BAŞLARIM?
İlk yerleştirme sonrası yurtlara yerleştirilen öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır.
Eğer belirtilen tarihte yurtta kalamayacaksınız yurt müdürlüğünden izin almanız gerekiyor.
Yedek listeden yurda yerleşen öğrenciler ise ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yurtta barınmaya hemen başlamalı. Yurtta kalamayacaklar ise yurt müdürlüğünden izin almaları gerekir. İlk kayıt ücretini ödemeyen yurtta kalamaz. Ama hakkını da yitirmez bir sonraki sene isterse yine kalabilir.
BESLENME YARDIMI NEDİR?
Kurum yurtlarında kalan tüm öğrencilere beslenme yardımı veriliyor. Bunun için herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok. Bu yardım bir öğretim yılında 9 ay.
Bu yardım sabah kahvaltısı için 3.5 TL, akşam yemeği için 7.5 TL olmak üzere 11 TL.
KYK YURTLARINDA ÜCRETSİZ BARINMA HAKKINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar
- Devlet koruması altında olan öğrenciler
- Anne ve babası (her ikisi de) vefat etmiş olanlar
- Şehit ve gazi çocukları
- Gaziler
KYK YURT ÜCRETLERİ NEDİR?
KYK yurtlarının aylık ücretleri, yarı özel ya da resmi olma durumuna göre 168 TL ile 285 TL arasında değişiyor. KKTC yurtlarında bu rakam 300 TL.