Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 31 Mart’ta gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek 23 Haziran’da tekrar edilecek olması dolayısıyla hararetli bir seçim atmosferi yaşanıyor.
Uzun yıllardır büyükşehir belediyelerinde herhangi bir iptal yada seçim tekrarı görülmediği gibi adayların canlı yayında kozlarını paylaşması da görülmemişti. Bu seçim sürecinde bunu da göreceğiz.
ORTAK YAYIN TARTIŞMASI
İBB başkan adaylığının iddialı iki ismi olan Ak Parti’li Binali Yıldırım ve CHP’li Ekrem İmamoğlu 16 Haziran akşamı Lütfi Kırdar Kongre Salonu’nda gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayacak.
Bu sürece gelene kadar birçok tartışma yaşandı. Habertürk sunucularından Didem Arslan Yılmaz’ın teklif ettiği ortak canlı yayın ilk olarak yapılacak mı sorusu ortaya atıldı.
Yıldırım “Bu teklife görüşürüz, değerlendiririz” şeklinde yanıt verince İmamoğlu, “Partisinden izin alacak” şeklinde yorumlaması ilk tartışmayı oluşturdu. Yıldırım, programa katılacak iki aday olarak kendisinin ve İmamoğlu’nun görüşmesi gerektiğini ifade ederek ‘izin alma’ iddialarını reddetti.
YAPILACAK MI?
Bayramın ilk günü Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay ile görüştüklerini ve ortak yayının gerçekleşeceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından ortak yayını kimin yöneteceği tartışmasının fitili ateşlenmiş oldu.
KİM YÖNETECEK?
Yıldırım, “Uğur Dündar yönetsin” diyerek bir rest çekti. Dündar da bu teklifi ilk önce büyük bir hevesle kabul etse de daha sonra toplumdaki kutuplaşmayı ve kendisinin moderatör olmasının iki adaya demokratik açıdan zarar vereceğini ileri sürerek reddetti.
Burada da Dündar’ın tehdit edildiği, Dündar’dan soruların istendiği bu nedenle Dündar’ın reddettiği iddiaları konuşulmaya başlandıysa da bu iddialar da Dündar tarafından yalanlandı.
Dündar’ın ardından yeniden başlayan moderatör arayışına İsmail Küçükkaya ile son verildi.
NASIL OLACAK?
Küçükkaya’nın hemen ardından programın nasıl olacağı tartışmaları başlamıştı ki CHP ve AK Parti yetkililerin imzasını taşıyan bir belge ile programın hatları çizildi.
SORULAR İSTENDİ Mİ?
Bunun akabinde İmamoğlu, geçen akşam katıldığı NTV yayınında Yıldırım’ın Küçükkaya’dan soruları istediğini öne sürdü. Yıldırım tarafından anında yalanlanan iddiaları İmamoğlu, “Bana gelen bilgi o yönde” diyerek sürdürdü.
Konu aynı akşam Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programında da gündeme geldi ve İsmail Küçükkaya, canlı yayına bağlanarak Yıldırım’ın soruları istemediğini, isteyemeyeceğini, soruların hazır olmadığını ve sorular hazır olsa bile kimseyle paylaşmayacağını açıkladı.
Küçükkaya’nın bu açıklamasına İmamoğlu, kendisi tatildeyken soruların tespitli olma konusunda görüşmeler olduğunu ileri sürerek “Küçükkaya bunları bilmez, konulara dahil olmasına gerek yok” şeklinde yanıt verdi.
MAHİR ÜNAL YANIT VERDİ
Yıldırım, dün akşam katıldığı ATV-A Haber ortak yayınında İmamoğlu’nun “konuyu Mahir Ünal ve Engin Altay’a döndürdüğü” ifadesini kullandı.
Bu kez gözler, ortak yayını planlayan Mahir Ünal ve Engin Altay’a çevrildi.
Nihayetinde Ünal’dan açıklama geldi.
İsmimin bu yalanın bir parçası haline getirilmesini reddediyorum. CHP adayının söylediği şeyleri söylememiş gibi davranmasını ve gerçeği tahrif etmesini kamuoyunun takdirine sunuyorum.
— Mahir Ünal (@mahirunal) 13 Haziran 2019
Özür dilemek erdem, bu sorumluluktan kaçmak basitliktir.