Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nden milyonlarca işçiyi sevindirecek karar çıktı. Mahkeme, alınan ücret üzerinden SGK primlerinin ödenmemesi durumunda işçinin işten çıkabileceğini ve kurumun da kıdem tazminatını ödeyeceğine hükmetti.
Yangın söndürme aletlerinin ticaretini, montajını, satışını yapan şirkette 6 senedir çalışan işçi SGK priminde yaşadığı sıkıntı sebebiyle çalıştığı yerden istifa etti.
İş Mahkemesi’nin yolunu tutan ve dava açan işçi, alacakları için talepte bulunduğunu ancak şirketin ödemeyi reddettiğini söyledi. Mahkemeye gelerek ifade veren davalı ise işçinin işten çıkartılmadığını ve uzun süredir işten çıkmak için plan yaptığını söyledi.
Mahkeme, işverenin yaptığı savunmada çelişkiler olduğunu ve işçinin prim talebinin reddedilmesi üzerine işçinin işten çıkmasını haklı buldu.
Yıllık izin talebi tamamen kabul, Kıdem ve ihbar tazminat talepleri kısmen kabul, azla mesâi talebi ise tamamen reddedildi. Alınan kararı davalı vekili temyiz etti.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise emsal niteliği taşıyan bir karar verdi. Kararda, “Haklı sebeple dahi olsa iş akdini fesheden tarafın ihbar tazminatı talep edemeyeceği gözetilerek, davacının ihbar tazminatı talebinin reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır. Hüküm altına alınan kıdem tazminatı dışındaki alacakların faiz başlangıcının dava dilekçesiyle istenen miktar bakımından dava, arttırılan miktar bakımından ise artırım tarihi olması gerekirken, alacakların tamamına dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir” açıklamalarına yer verildi.
Yargıtay kararıyla birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın gündeme getirdiği Kıdem Tazminatı Fonu tartışması yine alevlendi. Yargıtay kararı çalışanların daha kolay kıdem tazminatı almasının yolunu açarken yeni getirilecek düzenleme bunu daha da zorlaştırıyor. İşçi sendikalarının karşı çıktığı Fon düzenlemesi’nin de yüksek mahkemeye gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.