Cengiz Topel, 2 Eylül 1934 senesinde Kocaeli’nin İzmit ilçesinde dünyaya gelmiştir.
Türk pilot ve yüzbaşı olan Topel, 1964 senesinde Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde Kıbrıs’a yaptığı uyarı uçuşunda uçağı, Rum uçaksavarlar tarafından vuruldu ve esir düştü.
Rumlar tarafından hastanede yaşamını yitirdiği belirtilen Topel’in naaşı iade edildi ve Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki ilk pilot kaybı olarak kayıtlara geçti.
Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey’in oğlu olan Topel, Bandırma’da ikinci ilkokuluna başladı, babasının tayini Balıkesir’e çıkınca da Ömer Seyfettin İlkokulu’nda öğrenimine devam etti.
Babası yaşamını yitirdikten sonra ailesi İstanbul Kadıköy’e yerleşti. Kadıköy’de bulunan Yeldeğirmeni Okulu’nda orta öğrenim eğitimini aldı.
Lise eğitimine ise önce Haydarpaşa Lisesi’nde başladı sonrasında da Kuleli Askeri Lisesi’ne geçti ve 1953 senesinde mezun oldu.
1955 yılına gelindiğinde ise Kara Harp Okulu’nu bitirdi ve asteğmen olarak orduda yerini aldı.
Küçük yaşlardan itibaren havacılığa olan merakından dolayı hava sınıfına girdi. Pilotaj eğitimi alması için Kanada’ya gönderildi.
Kanada’daki eğitimini başarıyla bitirip 1957 senesinde yurda gelip Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevine başladı.
1961 senesinde ise Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 senesinde yüzbaşılığa terfi etti.
8 Ağustos 1964 senesinde Kıbrıs Harekatı kapsamında Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak görevlendirildi. F-100 uçağıyla uçuş sırasında bulunduğu uçak yerden isabet alarak düşürüldü.
Cengiz Topel, paraşütle atlamayı başardı, ancak Rumların eline esir düştü. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sebebiyle öldüğü iddia ediliyor.
Kıbrıs’taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel’in hastanede öldüğü açıklandı, fakat cenazesi ısrarlar sonucu 12 Ağustos 1964 senesinde Rumlar’dan alınabildi.
Cengiz Topel için Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul olmak üzere 4 yerde tören yapıldı. Yapılan törenler sonrasında 14 Ağustos 1964 senesinde Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde defnedildi.
Topel’in ismi birçok okula, sokağa, mahalleye verilmiştir. Topel’in Eskişehir merkezde ve Bursa Gürsu’da heykeli vardır.
KKTC’de ise anıtı dikilerek bir köye ve bir hastaneye ismi verildi.