Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Toprak, Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin sigara bağımlılığı nedenlerle hayatını kaybettiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü verileri ise, acil önlem alınmazsa 2030’a kadar her sene yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerden 8 milyonun üstünde kişinin öleceğini bildiriyor. DSÖ ayrıca, 21. yüzyıl içinde 1 milyar kişinin öleceği tahminin de bulunuyor.
SİGARA BIRAKMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN: RAMAZAN
Toprak, Ramazan ayı boyunca sigarayı azaltan yada bırakanların büyük fırsat yakaladığına dikkat çekti. Toprak, Ramazan ayında gündüz saatlerinde de pasif içiçiliğe maruz kalınmayacağı için normal zamanlara göre daha kolay atlatılabileceğini kaydetti.
Toprak, Oruç sırasında bağımlılıktan uzaklaşılmışken, sigarayı yeniden hatırlamamak, bırakma prosedürüne en başından başlamaktan çok daha kolay olduğunu söyledi. Ramazanın en büyük kolaylılığının çevrede içen insan sayısının da azalması olduğunu aktaran Toprak, uyaranın az olmasının içme isteğini azaltacağını belirtti.
Toprak, sahurda günlük nikotin stoğu yapmaya çalışanların peş peşe sigara içmelerinin ölüm riskinin oldukça yoğun şekilde arttırdığına dikkat çekti.
KALP KRİZİ VE KANSER RİSKİ ARTIYOR
Kanda ve nefeste yüksek miktarlara hızla ulaşan nikotinin kalp ritminde artışa, ritim bozukluğu ve hipertansiyona neden olabileceğini söyleyen Toprak, kalp krizi riskinin de artacağını ifade etti.
Toprak, uzun süredir sigara kullananların akciğer kanserine yakalanma riskinin normal insanlara göre 22 kat, bronşite yakalanma riskininse 10 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Kalp hastalığı riskinin de 3 kat arttığını dile getiren Toprak, akciğer kanseri başta olmak üzere, nefes borusu, yemek borusu ve pankreas gibi hemen hemen tüm kanserlerin tütünle ilişkisi olduğunu açıkladı.
“İLAÇ DESTEĞİ GEREKEBİLİR“
Tütün kullanımının en önemli nedenin nikotin arayışı olduğuna değinen Toprak, fiziksel bağımlılık artınca ilaç desteği ihtiyacının da artacağına işaret etti.
Sigarayı bırakan kişinin sigara içme isteği yaşamasının sebebini vücutta düşen nikotin düzeyi olarak açıklayan Toprak, şunları söyledi:
“Nikotin eksikliği kendini çeşitli belirtilerle gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, sinirlilik, iştah artışı, baş dönmesi ve uyku bozukluğudur. Bağımlı kişi bu olumsuzlukları yaşamamak için yeniden başlayabilir. Bu sebeple bağımlılık arttıkça ilaç destek tedavisi ihtiyacı da o kadar fazla olur. Bu kişiler için profesyonel destek ve farmakoterapi, bağımlılıkla savaşmada başarı şansını artırır.”